Skip to content
2019 | Com.Mânăstirea, jud. Călărași
Biserica Sf.Mare Mucenic Dimitrie
Rezumatul proiectului

Beneficiar

Com.Mânăstirea, jud. Călărași

Locație

Com.Mânăstirea, jud. Călărași

Anul începerii

2019

Descriere

Pentru punerea în valoarea a Bisericii „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” (Monument istoric categoria A) se realizează lucrări de restaurare:
- consolidare, restaurarea şi conservarea corpului principal al bisericii, restaurarea şi conservarea frescei interioare şi a componentelor artistice din lemn, refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi realizarea unui sistem adecvat de încălzire, realizarea unui sistem de iluminat arhitectural şi ambiental pentru punerea în valoare a monumentului şi refacerea sistemului de paratrăsnet.
- la exterior se realizează un sistem de preluare şi îndepărtare a apelor pluviale de zidurile bisericii.
- construirea unui corp anexă semiangropat care să preia funcţiunile de cameră tehnică pentru centrala de preparare a agentului termic, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoanele cu handicap. Acest corp secundar alipit împrejmuirii dinspre Sud a proprietăţii se va articula cu un lapidariu şi un lumânărar semideschis ce va prelua elemente volumetrice şi de limbaj de la corpul principal.
- se va realiza și amenajarea peisagistică a incintei bisericii, prin introducerea de alei pavate cu piatră, zone de gospodărire a deșeurilor, un punct de apă (cișmea), amenajarea cu băncuțe.
- împrejmuirea se va reface în zidărie și se va finisa cu tencuieli tradiționale din var-nisip.
- se va realiza un nou acces cu porți într-un limbaj similar cu cel al feroneriei de epocă.